Det er forbundet med både stor glæde og stor bekymring, når du skal ud på det danske boligmarked og forhåbentligt gøre dig en god bolighandel – uanset om det drejer sig om køb af en privat bolig, eller om du i stedet er på udkig efter et lokale til din virksomhed.

Måske er du allerede så langt i processen, at du ved, hvor du vil bo, og hvilke helt konkrete ønsker du har til din drømmebolig. Eller også er du først lige begyndt at snuse til boligmarkedet og er endnu usikker på den mængde af forskellige informationer, som du skal forholde dig til. I begge tilfælde gælder det, at du skal holde øjne og ører åbne, så du på den måde sikrer dig det allerbedste udgangspunkt for at lave en sund bolighandel.

Tal med banken

Et af de steder, hvor det er en god idé at starte, når du tænker på at købe en bolig, er i din bank. Her kan du få råd og vejledning til, hvordan du på bedst mulige vis får din drøm til at gå i opfyldelse. Banken kan også hjælpe dig med at lægge et budget, så du kan danne dig et overblik over, hvor dyrt dit hus eller din lejlighed må være. Det er nemlig vigtigt, at du sørger for at tage kontakt til et menneske, som ved så meget om økonomien bag et boligkøb, at du ikke pludselig kommer til at sætte dig for mere, end du har råd til at betale. Hvis du kommer fra en lejebolig, vil du også opdage, at du skal betale for langt mere i dit eget hus. Hvis opvaskemaskinen går i stykker, kommer udlejer ikke med en ny, og du skal i øvrigt også sørge for, at dine forsikringer er up-to-date.

Allier dig med en boligadvokat

Udover at du skal tage kontakt til din bank, er det også en meget god idé, at du retter henvendelse til en boligadvokat. Han eller hun kan hjælpe dig igennem alle boligkøbets faser og sørge for, at du kommer i mål uden problemer af juridisk art. Det kan dreje sig om oprettelsen af et advokatforbehold. Med sådan et binder du dig nemlig ikke til kontrakten på lejligheden eller huset, medmindre advokaten siger god for den. En advokat kan også hjælpe dig og din partner, hvis I ikke er gift. I det tilfælde skal I nemlig være opmærksomme på, at I ikke nødvendigvis arver hinanden. Det gør sig kun gældende for gifte par. I kan få advokaten til at oprette en samejekontrakt og udarbejde et testamente, så I også er sikre på huset, når den ene af jer på et tidspunkt går bort.

Du kan få hjælp af en byggesagkyndig

Nu hvor der er orden både på økonomien og de juridiske spidsfindigheder, skal du også have tjek på husets eller lejlighedens stand. En tilstandsrapport fortæller noget om boligens øjeblikkelige stand, men det er også meget interessant at vide noget om, hvordan boligens stand vil være i fremtiden. Her kan en byggesagkyndig træde hjælpende til. Han eller hun kan fortælle dig, om taget skal skiftes inden for nærmeste fremtid, eller om der er andre forhold, du skal tage med i dine beregninger. Og alle disse små informationer skal gerne efterhånden være med til at skabe et helstøbt billede af den bolig, du gerne vil købe.

Få al den hjælp, du har brug for

For at slippe helskindet gennem et boligkøb kræver det, at du allierer dig med en række af personer, som hver især har deres specialområder. Det giver en sikkerhed i dit boligkøb, og du kan bruge al din energi på at lede efter den bolig, du gerne vil købe og ikke ligge søvnløs om natten, fordi dit hoved er fyldt med spekulationer om emner, du ikke kan overskue. Så er pengene til specialisterne givet godt ud. På den måde kan du sørge for, at drømmen om egen bolig ikke i stedet ender som en ond drøm. Men det kræver, at du tænker dig godt og grundigt om og hele tiden er opmærksom på alle de forhold, der gør sig gældende på området.