Gode råd om køb af fast ejendom
Hvis man har købt fast ejendom flere gange, så opbygger man en vis erfaring, men alle er jo førstegangskøbere på et eller andet tidspunkt i livet, og så har man ofte brug for lidt viden og rådgivning, så man ikke snyder sig selv. Man bør derfor altid alliere sig med en bygnings- og en økonomisagkyndig person, så man dels vælger en passende ejendom til en fornuftig pris og vælger den rette type finansiering, der passer til din ønskede afdragsprofil. Her kommer der nogle gode råd om køb af fast ejendom, som kan bruges af alle, uanset om man er førstegangskøber eller ej.
Overvejelser om køb af fast ejendom
Først og fremmest skal man naturligvis afgøre, om det er mest fordelagtigt at leje frem for at eje, hvilket det kan være i visse situationer, hvis man kun skal være på stedet i en kortere periode, og her vil det bedst kunne betale sig at leje frem for at eje ejendommen. I næsten alle andre tilfælde kan det bedst betale sig at købe en fast ejendom, dels fordi renteniveauet er historisk lavt, så man derved slipper med lave månedlige udgifter på ejendommen, og dels kan man vedligeholde bygningen, så den perfekt passer til familiens formål, og man kan få glæde ved en værdistigning på længere sigt.
Der findes naturligvis begrænsninger blandt udvalget, idet familiens økonomi sætter visse grænser, som man kan blive kreditgodkendt til, men de fleste familier med en rimelig økonomi kan blive godkendt til ejendomme på 1-3 millioner kr. Man bør bruge god tid på at undersøge ejendomsmarkedet, før man underskriver en slutseddel og køber fast ejendom. De vigtigste nøgleord er ejendommens størrelse, stand og beliggenhed, da disse tilsammen danner vurderingsprisen.
Naturligvis kan det også være vigtigt med ejendommens alder, valg af byggematerialer samt dens indretning, så derfor bør man sammenligne flere ejendomme, der passer til jeres nuværende og fremtidige behov. Hvis det er svært at finde en ejendom, der præcis matcher jeres krav, så kan man evt. nøjes med en lidt mindre bolig, såfremt der er mulighed for tilbygning og renovering, idet man relativt nemt kan optage tillægslån til udbygning af sin ejendom, blot ejendommen stiger i værdi. Hvis man er en dygtig håndværker, så kan man faktisk selv modernisere mange ting på et billigt hus, hvilket i længden kan give jer et godt hus for et rimeligt beløb.
Låntagning til ejendomskøbet
Man kan som regel optage et realkreditlån i et af landets realkreditinstitutter, og det er ofte på 60-80 % af handelsprisen, og man skal selv komme med mindst 5 % af købsprisen. Restbeløbet kan man enten aftale med sælger, at der oprettes et sælgerpantebrev, men man kan også tage et banklån til at finansiere restbeløbet, og heldigvis er boliglån meget billige, da både realkreditinstitutterne og bankerne jo får pant i ejendommen. Man kan vælge mellem fastforrentede lån eller lån med variable renter, og løbetiden er normalt på 30 år. I øjeblikket ligger den effektive rente (dvs. inkl. alle omkostninger og bidrag) på omkring 3 % årligt for fastforrentede lån, mens det er lidt billigere at optage lån med variabel rente, men til gengæld er der jo risiko for, at renten kan stige på et senere tidspunkt i løbet af løbetiden.
Det er helt op til den enkelte låntager, hvad der bedst kan betale sig, idet nogen ønsker sikkerhed med en fast rente, mens andre gerne vil have den billigste rente på 1-2 % årligt, selvom denne rente kan stige senere. Man kan så evt. også vælge et øvre renteloft til sit lån, og hvis likviditeten i starten er lidt anstrengt, så kan man i en periode vælge lån uden at betale afdrag på gælden.